Krofne

Da li više volite "moderne" čokoladne krofne ili klasične, mekane a iznutra potpuno šuplje ?
Ja sam i za jednu i za drugu varijantu ! Ko bi im odoleo ?!

*SASTOJCI
( ovo su sastojci za jednu meru, ja sam pravila duplu pa ako isto želite, samo duplirajte sastojke )
800ml mleka moja kravica
40g kvasca
1 kasika šećera
1 vanilin šećer
50ml ulja
2 cela jajeta
Korica jednog limuna
850g brasna + 50g za posipanje
Prstohvat soli
800ml ulja za przenje

*PRIPREMA: 
1. U toplo mleko dodati izmrvljen kvasac šećer i vanilin šecer pa izmešati. 
2. U to dodati pola mere brašna i sve sjediniti zicom za mućenje.
3. Zatim dodati ulje, razmućenja jaja, so i opet izmešati.
4. Dodati koricu limuna i ostatak brašna pa zamesiti.
5. Testo ce biti mekano, lepice se za ruke, ali tako treba.
6. Pospite malo brasna i pokrijte sa krpom i neka odstoji 40 minuta dok se masa ne udvostruci.
7. Pobrasnjaviti radnu površinu pa istresti nadošlo testo. Premesiti sa malo brasna pa ravucite testo na debljinu 1cm.
8. Vadite modlom, velicine koju zelite krofne.
( ako pravite i cokoladne krofne pogledajte ceo postupak na slikama )
9. Kada isečete krofne,  ostatak testa opet premesite ( pokriti krpom i ostaviti 20 minuta ) opet razvući i iseći krofne.
10. Pokriti krofne krpom i ostaviti da "narastu" 20 minuta.
11. Zagrejati ulje na srednjoj temperaturi.
12. Spustati krofne u zagrejano ulje, ona strana koja je bila gore sada ide dole.
13. Obavezno poklopiti do okretanja. Kada donja strana porumeni, okrenuti krofne i ne poklapati.
*Za kraj, krofne posuti šecerom u prahu i vanilinim šecerom ili posto su suplje napunite spricem sa nekim kremom ili pekmezom.

*A ako ste se ipak odlučili za "moderne" čokoladne krofnice, uz malo kreativnosti dobićete preukusne kerofne.
Ukrasavanje po vašoj želji.
Ja sam istopila čokoladu na pari ( koristila sam Pionir crnu čokoladu za kuvanje i belu Roshen čokoladu ) 
Umočiti krofnu u čokoladu, posuti sa malo plazme.
Prijatno!
Postupak pravljenja:

Коментари

Популарни постови